⚜️بسم الله الرحمن الرحیم ⚜️
❇️ #نماز_تراویح بدعت مشهور #عمر‼️
(بخش اول)
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
?از جمله مواردى كه عمر از پيش خود تشريع كرد و در مقابل نص ، اجتهاد نمود، دستور گزاردن ((نماز تراويح )) بود؛ زيرا نماز تراويح را #پيغمبر – صلّى اللّه عليه وآله – نياورد، و در زمان آن حضرت نيز نبود، در زمان #ابوبكر هم سابقه نداشت ?.
خداوند متعال ، اجتماع و مردم را براى اداى نماز مستحبى ، غير از نماز استسقا (نماز براى طلب باران كه بايد به طور دستهجمعى و جماعت خواند) فرا نخوانده است ?.
فقط نمازهاى واجب است كه خداوند در پنج نوبت بدان دستور داده و خواندن آنها با جماعت ، ⚠️مستحب⚠️ است .?
و همچنين نماز طواف ، نماز عيد فطر و قربان ، نماز آيات و نماز ميت است كه مشروع مى باشد، به جماعت و به طور دستهجمعى خوانده شود.
پيغمبر – صلّى اللّه عليه وآله – شخصاً نمازهاى مستحبى ماه مبارك رمضان را بدون جماعت بجا مى آورد و مردم را تشويق مى كرد كه آن را به پاى دارند.? مردم نيز به همان گونه كه پيغمبر اكرم – صلّى اللّه عليه وآله – بجا مى آورد، انجام مى دادند.
در عصر ابوبكر نيز – تا سال سيزدهم هجرت كه از دنيا رفت – چنين بود؛ چون عمر بن خطاب به جاى وى نشست ، روزه ماه رمضان آن سال را بدون اينكه تغييرى در آن پديد آورد، انجام داد. ولى در ماه رمضان سال چهارده ، با گروهى از صحابه به مسجد آمد و ديد كه مردم نمازهاى مستحبى بجا مى آورند؛ عده اى در حال قيام و برخى در حال سجود و جمعى در ركوع و گروهى نشسته اند. جماعتى هم تسبيح مى گويند و يا قرآن تلاوت مى كنند يا تكبير مى گويند يا سلام نماز مى دهند.
عمر اين منظره را خوش نداشت? و تصميم گرفت آن را به وضع بهترى در آورد. پس ((نماز تراويح )) را براى آنها در اوايل شبهاى ماه رمضان تشريع كرد، و دستور داد همگى در آن شركت كنند‼️????
سپس همين را به تمام بلاد بخشنامه كرد. و در مدينه دو نفر گماشت تا امام جماعت در نماز تراويح باشند! يك نفر براى مردان و ديگرى براى زنان .
?روايات در اين باره به حد تواتر رسيده است .
?از جمله بخارى و مسلم در صحيح خود آورده اند كه پيغمبر – صلّى اللّه عليه وآله – فرمود : (( هر كس نمازهاى مستحبى ماه رمضان را بجاى آورد ، گناهانش بخشوده مى شود)).
تا پيغمبر – صلّى اللّه عليه وآله – زنده بود وضع چنين بود؛ يعنى مردم مانند شخص پيغمبر – صلّى اللّه عليه وآله -، نماز مستحبى ماه رمضان را انجام مى دادند و تغييرى نكرد. در زمان ابوبكر و اوايل خلافت عمر نيز چنين بود.
?همچنين بخارى در كتاب ((تراويح )) در حديث صحيح از عبدالرحمن بن عبد قارى، روايت مى كند كه : ((در يكى از شبهاى ماه رمضان با عمر به مسجد رفتيم ، ديديم مردم دسته دسته و پراكنده هستند… تا آنجا كه گويد:
?عمر گفت : به نظر من اگر اينان به يك پيشنماز اقتدا مى كردند بهتر بود، سپس دستور داد #ابى_بن_كعب ، پيشنماز ايشان باشد. شبى ديگر با وى به مسجد رفتيم ، ديديم مردم نمازهاى مستحبى را با جماعت مى گزارند. عمر گفت : اين #بدعت خوبى است !…))?.
?علاّمه قسطلانى وقتى به اين گفته عمر مى رسد كه گفت : {اين بدعت خوبى است}، مى گويد: اينكه آن را بدعت دانست ، به علت آن است كه پيغمبر اكرم – صلّى اللّه عليه وآله – دستور نداد تا نمازهاى مستحبى ماه رمضان را به جماعت بخوانند. در زمان ابوبكر هم سابقه نداشت ، در اول شب هم نبود، و اين تعداد ركعات هم نداشت.
? نظير آن را در كتاب ((تحفة البارى )) و غيره از شرحهاى صحيح بخارى آورده اند.
?ابو وليد محمد بن شحنه در تاريخ خود (روضة المناظر) در حوادث سال 23 هجرى آنجا كه از وفات عمر سخن مى گويد، مى نويسد: ((عمر نخستين كسى است كه از فروش كنيزان بچه دار نهى كرد؛ و نخستين كسى است كه دستور داد مردم در نماز ميت ، چهار تكبير بگويند. و نخستين كسى است كه دستور داد مردم نماز تراويح را به جماعت بخوانند!…)).
(⚠️ادامه این مطلب را در بخش دوم بخوانید…⚠️)
??????????
? سید محمد مهدی حسینی
?منبع: اجتهاد در مقابل نص صفحه ۱۰۹
?????????
?موسسه پژوهشی معالم زیر نظر حوزه علمیه بقیهالله (عجلاللهتعالیفرجهالشریف) قم
☑️ تحت اشراف حضرت آیتالله ناصری دامتبرکاته
?پیام رسانهای ایتا و تلگرام
♨️ @maalemqom
?پیام رسان واتس آپ
♨️https://chat.whatsapp.com/GBccMtJ8NOJG7YKFIPWQz7
ثبت دیدگاه