حدیث روز
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ اَللهمَّ کُن لولیَّک الحُجةِ بنِ الحَسَنِ صَلَواتُکَ عَلَیهِ وَ عَلی ابائهِ فی هذهِ السّاعةِ، وَ فی کُلّ ساعَة وَلیّا وَ حافظاً وقائِداً وَ ناصِراً وَ دَلیلاً وَ عَیناً حَتّی تُسکِنَهُ اَرضَکَ طَوعاً وَ تُمَتّعَهُ فیها طَویلاً

دوشنبه, ۱۳ آذر , ۱۴۰۲ Monday, 4 December , 2023 ساعت تعداد کل نوشته ها : 2534×
?بسم الله الرحمن الرحیم?
?بررسی مکتب جامعه گرایی و نقد و بررسی آن?
?این نظریه را جامعه شناس فرانسوی ، امیل دورکیم بنیان نهاده است.
? طبق این نظریه  اخلاق ، بدون جامعه وجود ندارد و  هر آنچه که جامعه به عنوان فرهنگ و تعاملات ، برای مردم مقرر کند ، اخلاق مردم خواهد شد و افراد جامعه را موظف میکند تا طبق آن ، در جامعه تعامل کنند…
? ایشان ، بر این نظرند که هرآنچه که اقتضا و مصلحت جامعه ، در آن باشد خوب و اخلاقی است و هرآنچه بر علیه جامعه و ارزش های آن باشد ، بد و غیر اخلاقی خواهد بود.
?نقد نظریه:
✏️اولین نقدی که بر این نظریه وارد است این است که : ممکن است به اقتضا زمان ، افراد جامعه ، برخی کارها را نپسندند در حالی که انجام آن عمل ، در آن جامعه مجاز باشد…
این تضاد در فرهنگ جامعه ، و نیاز های مردم ، موجب خواهد شد که افراد جامعه ، اخلاقیات و فرهنگ های مقرر شده در جامعه را زیر پا بگذارند و تداخل و تضاد بین این دو ، رخ دهد.
?«تمایلات و درخواست های مردم ، تابع تمایلات مردم جامعه نیست!»
✏️این اشکال را در بیان مثالی ارائه میدهیم
تصور کنید در جامعه ای ، فحشا و منکرات رواج داشته باشد و این رواج را ، صاحب مملکت جایز دانسته باشد؛
اگر کسی بر علیه این«رواج فحشا» برخیزد و مردم هم با او هم نظر باشند ، موجب این خواهد شد که نظر مردم،  مخالف نظر جامعه باشد؛ درحالی که پیش تر گفته شده بود که بین تمایلات مردم و مصلحت جامعه ، ربط برقرار است درحالی که طبق مثال گاها برخلاف این خواهد بود…
?«فراموشی درخواست های افراد جامعه»
✏️تاکید بر جامعه گرایی موجب میشود که درخواست های مردم و افراد جامعه ، به فراموشی سپرده شود و فقط به مصلحت نظام و جامعه اهمیت داده شود…
درحالی که جامعه را افراد آن تشکیل میدهند…
?«بدون مبنا بودن»
✏️اشکال دیگر این است که دورکیم ، این نظریه را داده و بدون هیچ مبنایی ، افراد جامعه را موظف میکند که از این قانون پیروی کنند
درحالی که اشکالات زیادی به این نظریه وارد است.
نویسنده: حسین وصالی ادب
? (موسسه پژوهشی معالم)?
زیر نظر حوزه علمیه بقیت الله عج قم
تحت اشراف حضرت آیت الله ناصری دامت برکاته
پیام رسانهای ایتا و تلگرام               ?????
@maalemqom
?????
پیام رسان واتس آپ
https://chat.whatsapp.com/GBccMtJ8NOJG7YKFIPWQz7

ثبت دیدگاه

دیدگاهها بسته است.