? بسم الله الرحمن الرحیم ?
? موضوع:
بررسی آیه (قاب قوسین) و ( ثم دنی فتدلی) در نزدیکی پیامبر ص با خداوند در شب معراج ?
قاب به معنى اندازه است، و قوس به معنى کمان، بنابراین قابَ قَوْسَیْن یعنى به مقدار طول دو کمان (کمان یکى از سلاح هاى قدیم براى تیراندازى بوده است).
بعضى قوس را از ماده قیاس و به معنى مقیاس دانسته اند، و چون مقیاس عرب، اندازه ذراع (فاصله نوک انگشتان تا آرنج) بوده، بنابراین قاب قوسین به معنى دو ذراع مى شود.
در بعضى از کتب لغت براى قاب معنى دیگرى ذکر شده، و آن فاصله میان محلى از کمان که به دست مى گرفتند تا نوک برگشته کمان (کمان ها به صورت قوسى شکل بود، که دو انتهاى آن برگشته بود).
بنابراین قاب قوسین به معنى مجموعه انحناء کمان مى شود (دقت کنید).
اکنون به ذکر دو نظریه تفسیرى باز مى گردیم:
نظریه مشهور مفسران این است که معلم پیامبر(صلى الله علیه وآله) همان جبرئیل امین ، پیک وحى خدا بود، که قدرت فوق العاده اى داشت.
او که معمولاً به صورت انسانى خوش چهره بر پیامبر(صلى الله علیه وآله) ظاهر مى گشت، و پیام الهى را ابلاغ مى نمود، دو بار در تمام عمر آن حضرت(صلى الله علیه وآله) به قیافه و چهره اصلیش بر او ظاهر گشت:
مرتبه اول، همان است که در آیات فوق مى خوانیم، که در افق بالا ظاهر گشت (و تمامى شرق و غرب را پوشانده بود، و آن چنان با عظمت بود که پیامبر(صلى الله علیه وآله) به هیجان آمد) و هم او بود که به پیامبر نزدیک شد، تا آن حد که فاصله چندانى میان آنها نبود، و تعبیر به قاب قوسین کنایه از نهایت نزدیکى است.
مرتبه دوم، در جریان معراج پیامبر(صلى الله علیه وآله) بود که در آیات آینده از آن گفتگو شده است، و به خواست خدا درباره آن سخن خواهیم گفت.
بعضى از مفسران که این نظر را برگزیده، تصریح کرده اند دیدار اول پیامبر(صلى الله علیه وآله) با جبرئیل به صورت اصلیش، در کنار غار حرا در جبل النور واقع شده.
نام پژوهشگر: محمد علی سلطانی نژاد
پایه : سوم ۳
منبع : تفسیر نمونه
?( مؤسسه پژوهشی معالم )?
زیر نظر حوزه علمیه بقیة الله عج
تحت حضرت اشراف آیت الله ناصری دامت برکاته
▪️ پیام رسان ایتا و تلگرام:
♦️ @maalemqom ♦️
▪️ پیام رسان واتساپ: https://chat.whatsapp.com/GBccMtJ8NOJG7YKFIPWQz7
ثبت دیدگاه