??بسم الله الرحمن الرحیم ??
?انواع قلوب در قرآن?
?در قرآن کریم، قلب منشأ ادراک و تعقل معرفی شده است «ام لهم قلوب لا یفقهون بها» گرچه از فؤاد هم تعبیر شده است «ان السمع و البصر والفواد …» اما آن چه مشهور است «قلب» است. همچنین صفات و ویژگی های دیگری هم برای قلب گفته شده است. با بررسی آیات قرآن می توان صفات و حالات و ویژگی های ذیل را برای قلب احصا کرد که در قرآن از آن ها سخن به میان آمده است.
?1- القلب السلیم : مراد از قلب سلیم قلبی است مخلص برای خدا و خالی از کفر و نفاق و هر گونه پستی. در قرآن چنین آمده است « الا من اتی الله بقلب سلیم »
?2- القلب المنیب : قلبی است که همیشه در حال برگشت و توبه به سوی خدا و از آن سو ثابت و پابرجاست بر طاعت خدا. در قرآن این گونه تعبیر شده است. « من خشی الرحمن بالغیب و جاء بقلب منیب »
⚪️3- القلب المخبت : و آن قلبی است فروتن و آرام به ذکر خدا « فتخبت له قلوبهم »
⚫️4- القلب الوجل : و آن قلبی است که از یاد خدا میلرزد که مبادا عمل وی به درگاه خدا قبول نشود و از عذاب خدا نجات نیابد. « و الذین یؤتون ما آتوا و قلوبهم وجلة انهم إلی ربهم راجعون »
?5- القلب التقی : و آن قلبی است که به احکام خدا احترام می گذارد. « ذلک و من یعظم شعائر الله فانها من تقوی القلوب »
?6- القلب المهدی : و آن قلبی است که تسلیم امر خدا و راضی به قضا و قدر پروردگار است. « و من یؤمن بالله یهد قلبه »
⚪️7- القلب المطمئن : قلبی که با یاد خدا و توحیدش آرام می گیرد. « و تطمئن قلوبهم بذکر الله » « لیطمئن قلبی » و « الا بذکر الله تطمئن القلوب »
⚫️8- القلب الحی : و آن قلب زنده ای است که از شنیدن داستان های امت های گذشته که با گناه و طغیان هلاک شدند پند و اندرز می گیرد. « ان فی ذلک لذکری لمن کان له قلب »
?9- القلب المریض : و آن قلبی است که دچار بیماری شک و نفاق شده و مبتلا شده به فسق و فجور و شهوت های حرام. « فیطمع الذی فی قلبه مرض »
?10- القلب الأعمی : و آن دل کوری است که حق را نمی بیند و در نتیجه پند و اندرز نمی گیرد. « ولکن تعمی القلوب التی فی الصدور »
⚪️11- القلب اللاهی : و آن دلی است که از قرآن غافل و مشغول لهو و لعب و شهوت های دنیاست.
« لا هیة قلوبهم »
⚫️12- القلب الآثم : و آن دلی است که گواهی حق را کتمان می کند و می پوشاند.
« و لا تکتموا الشهادة و من یکتمها فانه آثم قلبه »
?13- القلب المتکبر : و آن دل مغرور و متکبری است که از توحید و طاعت خداوند رویگردان است، زورگو و جبار است به خاطر ظلم و طغیان. « قلب متکبر جبار »
?14- القلب الغلیظ : و آن دلی است که عطوفت و رحمت و رأفت از آن برداشته شده.
« و لو کنت فظا غلیظ القلب لانفضوا من حولک »
⚪️15- القلب المختوم : و آن قلبی است که هدایت را نمی شنود و تعقل نمی کند.
« و ختم علی سمعه و قلبه »
⚫️16- القلب القاسی : و آن دلی است که به عقیده و ایمان نرم نمی شود و وعظ و ارشاد در آن تأثیری ندارد و از یاد خداوند رویگردان است. « و جعلنا قلوبهم قاسیة »
?17- القلب الغافل : و آن قلبی است که مانع ذکر و یاد پروردگار است و هوا و همسش را بر طاعت حق تعالی ترجیح می دهد. « و لا تطع من اغفلنا قلبه عن ذکرنا »
?18- القلب الأغلف : و آن دلی است که پوشیده شده است به طوری که اقوال و فرمایشات رسول اکرم صلوات الله علیه در آن نفوذ و رسوخ نمی کند. « و قالوا قلوبنا غلف »
⚪️19- القلب الزائغ : و آن قلبی است که از حق و حقیقت اعراض می کند. « فأما الذین فی قلوبهم زیغ »
⚫️20- القلب المریب : و آن قلبی است که در شک و شکوک متحیر و سرگردان است. « وارتابت قلوبهم »
?منبع : پایگاه اطلاع رسانی حوزه
Hawzah.net
?امیر مهدی نصرتی
?مؤسسه پژوهشی معالم
?زیر نظر مدرسه بقیة الله
?تحت اشراف آیت الله ناصری دامت برکاته
پیام رسانهای ایتا و تلگرام
@maalemqom
پیام رسان واتس آپ
https://chat.whatsapp.com/GBccMtJ8NOJG7YKFIPWQz7
ثبت دیدگاه