حدیث روز
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ اَللهمَّ کُن لولیَّک الحُجةِ بنِ الحَسَنِ صَلَواتُکَ عَلَیهِ وَ عَلی ابائهِ فی هذهِ السّاعةِ، وَ فی کُلّ ساعَة وَلیّا وَ حافظاً وقائِداً وَ ناصِراً وَ دَلیلاً وَ عَیناً حَتّی تُسکِنَهُ اَرضَکَ طَوعاً وَ تُمَتّعَهُ فیها طَویلاً

چهارشنبه, ۲۸ شهریور , ۱۴۰۳ Wednesday, 18 September , 2024 ساعت تعداد کل نوشته ها : 2534×
?اعجاز رنگها در قرآن کریم(۲)?
رنگ قرمز تنها یک بار در قرآن به صورت صریح استفاده شده و بین دو رنگ سفید و سیاه به کار رفته و آن سوره فاطر آیه ۲۱ است. در این آیه به رنگهای مختلف طبیعت اشاره می کند و ضمن موعظه انسان می خواهد که تفکر کند. این رنگ به جز لفظ در آیه ۳۷سوره الرحمن نیز به صورت کنایی استفاده شده که صورت هنری است که آسمان را در روز قیامت که رنگهای آن تغییر می کند به رنگ گل (قرمز-گلگون) پیدا می کند، تشبیه می کند .
?رنگ سیاه: رنگ سیاه در واقع فقدان رنگ است و اگر جایی رنگی باشد موجی به چشم می رسد سیاه است. سیاه رنگ ظلمت، ترس، اندوه، حزن، گناه، کفر، شرک، خشم است و در قرآن ۷ بار آمده که نشانه عصیان و تکذیب است. سوره زمر آیه ۶۰به چهره سیاه دروغگویان در روز قیامت اشاره می کند، سوره آل عمران آیه ۱۰۶ اشاره می کند که روزی خواهد بود که چهره هایی سفید و چهره هایی سیاه می شوند و به آنها که چهره هایشان سیاه شده می گویند که آیا بعد از ایمان کافر شدید…” در بقره آیه ۱۸۷ کنایه از ظلمت و تاریکی آخر شب است. در سوره نحل آیه ۵۸ و سوره زخرف ۱۷ کنایه از شدت غضب است. سوره فاطر آیه ۲۷ دلالت بر قدرت خداوند دارد.
?رنگ سفید: سفید رنگ طهارت، پاکی، خلوص، صفا، خیر، عدالت و حقیقت است. این رنگ با رنگ سیاه در تعارض است و ویژگیها و صفات مثبت و حالتهای مطلوب و ویژگیهای پسندیده و خصایص نیک را متصور می شود. این رنگ به صورت صریح ۱۱ بار در قرآن آمده که برخی از آیات ایمان، صفا، پاکی فرد را در سفیدی روز قیامت تجسم می کند که رنگ چهره صالحان و طاهران را بیان می کند. سوره آل عمران آیه ۱۰۱ به دگرگونی چهره های سفید به سیاه در آن روز عظیم اشاره می کند و در آیه ۱۰۷ سفیدی چهره را دلالت بر عمل صالح آنها می خواند. آیه ۸۴ سوره یوسف به سفیدی چشم حضرت یعقوب اشاره می کند که کنایه از نابینایی است زیرا سیاهی چشمانش از بین رفته و سفید شده است.
در داستان حضرت موسی (ع) هنگامی که دستش را خارج کرد دستش به امر خداود سفید شد که معجزه رسالت او به منظور اثبات نبوت است که در سوره نمل آیه ۱۲ و سوره قصص آیه ۳۲ به داستان حضرت موسی (ع) اشاره می کند. در سوره فاطر آیه ۲۷ نیز آمده است: آیا ندیدی خداوند از آسمان آبی فروفرستاد که به وسیله آن میوه های رنگارنگ از زمین خارج ساختیم و از کوهها نیز جاده هایی آفریده شده سفید، سرخ و به رنگهای مختلف و گاه به رنگ کاملا سیاه. سپیدی از پدیده های زیبایی خداوند و قدرت کامل پروردگار است. در آیات دیگر نیز به توصیف بهشتیان و نوشیدنیهای آنها که از شیر سفیدتر است پرداخته شده است.
?طاها دوست محمدی
________
?موسسه پژوهشی معالم،زیر نظر مدرسه علمیه بقیه الله(عج)
تحت اشراف آیت الله ناصری دامه برکاته
?پیام رسانهای ایتا و تلگرام:@maalemqom
?پیام رسان واتساپ:https://chat.whatsapp.com/GBccMtJ8NOJG7YKFIPWQz7

ثبت دیدگاه

دیدگاهها بسته است.