اخلاق از نظر مارکسیسم
در این نظریه اخلاق را به سه دسته تقسیم 1میکند:رویکرد اخلاق مارکسیستی :
مکاتب اخلاقی به دو دسته تقسیم میشوند
دسته ایی که اخلاق را منشأ خواسته های انسانی و طبیعت انسانی میدانند مانند مکاتب عاطفه گرایی و لذت گرا که اخلاق را در راستای متافیزیک میدانند.
اخلاق مارکسیستی از اخلاق طبیعت انسانی است
حال چرا چنین رویکردی را در پیش گرفت:
میتوان گفت که مکتب مارکسیسم برمبنای نیاز مادی انسان است که سر منشا رفتار های فردی و تحولات اجتماعی است ، نظر مارکس اینست که نیاز اصیل انسان نیاز مادی است،مانند جستجو برای خورد و خوراک و سرپناه.
2)مارکسیسم و اخلاق طبقاتی
تنفر شدید بیش از اندازه مارکس نسبت به اخلاق طبقاتی بر اینست که این اخلاق باعث سوء استفاده استعماری صاحبان قدرت است برای اثبات رساندن وضعیتشان به وضعیت مطلوب.
مارکس در اخلاق طبقاتی که وجود دارد اخلاق را به دو دسته یعنی اخلاق استعمارگری و اخلاق استثمار پذیری تقسیم میکند .
اخلاق طبقات مسلط ابزار ایدئولوژیک آنها برای اعمال و تحکیم دیکتاتوری آنهاست.
وقتی جامعه به طبقات تقسیم میشوند بینشهای سیاسی، اخلاقی، دینی و غیره پدید میآیند این جهانبینیها برای آن بروز مییابند که اقتدار طبقه مسلط را تحکیم یا تضعیف نمایند.
3)اخلاق در جامعه آرمانی
یکی از ویژگیهای جامعه آرمانی در نگاه مارکسیسیتها از بین رفتن طبقات است. جامعه آرمانی جامعهایست بیطبقه به همین دلیل در جامعه آرمانی اساساً اخلاق هیچ جایگاهی ندارد زیرا در این جامعه طبقات از بین رفتهاند لذا اخلاق نیز در کار نخواهد بود. این جامعه جامعهای است بیطبقه، بیحکومت، بی تخصص، بینظام و بیخانواده. در این جامعه قانونی وجود ندارد تا به واسطه پیشگیری از تخلف از آن محتاج اخلاق باشیم. مارکس معتقد است نظام اخلاقی متعارف حاصل انحراف است و جامعه سالم بیانحراف نیازی به اخلاق ندارد.
نویسنده✍️محمد جواد افلاکیان
? (موسسه پژوهشی معالم)
زیر نظر حوزه علمیه بقیةالله قم
تحت اشراف حضرت آیتالله ناصری دامتبرکاته
پیام رسانهای ایتا و تلگرام
@maalemqom
پیام رسان واتس آپ
https://chat.whatsapp.com/GBccMtJ8NOJG7YKFIPWQz7
ثبت دیدگاه